Lesson 4
Animal Meeting
1. Answer the following questions (āύিāĻŽ্āύāϞিāĻিāϤ āĻĒ্āϰāĻļ্āύāĻুāϞিāϰ āĻāϤ্āϤāϰ āĻĻাāĻ):-
(i) Where did the lion come from?
Ans:- The lion came from Africa .
(ii) Where did the tiger come from?
Ans:- The tiger came from India .
(iii) Who is the king of the beasts?
Ans:- The lion is the king of the beasts.
(iv) Where is the polar bear from?
Ans:- The polar bear came from Siberia .
(v) What causes the ice to melt?
Ans:- The cause of the ice to melt is
global warming .
(vi) Which animal is poisonous?
Ans:- Snake is poisonous .
(vii) Who is responsible for the problem of the animals?
Ans:- Men are responsible for the problem
of the animals .
2. Underline the correct alternatives (āϏāĻ িāĻ āĻŦিāĻāϞ্āĻĒেāϰ āύীāĻে āĻĻাāĻ āĻĻাāĻ):-
Ans:-
(i) The polar
bear can live in moist / icy cold ✓ / hot condition.
(ii) The
lion ✓ / tiger / elephant is the king of
the beasts.
(iii) There
are only few tigers left in our forests ✓ / villages / zoos.
(iv) Water
pollution kills the birds / insects / fishes ✓ .
(v) Global
warming is created by men ✓ /
polar bears / vultures.
(vi) The
tallest animal of the group is the giraffe ✓ / deer / zebra.
3. Who said these? (āĻāĻāĻুāϞি āĻে āĻŦāϞেāĻিāϞ?):-
Ans:-
(i) "Welcome, dear friends. We are here to share our
problems."
Ans:- The lion said these .
(ii) "Hello! I am from India."
Ans:- The tiger said these .
(iii) "I am from the Congo basin."
Ans:- The gorilla said these .
(iv) "The temperature of the earth is rising gradually.
This is called global warming."
Ans:- The polar bear said these .
(v) "Men kill us out of fear. They think we are
harmful."
Ans:- The snake said these .
4. Write the meanings of the following words (āύিāĻŽ্āύāϞিāĻিāϤ āĻļāĻŦ্āĻĻ āĻুāϞিāϰ āĻ
āϰ্āĻĨ āϞেāĻো):-
Ans:-
Wild – āĻŦāύ্āϝ, problem – āϏāĻŽāϏ্āϝা,
beautiful – āϏুāύ্āĻĻāϰ ।
Beast – āĻĒāĻļু, terrible – āĻā§াāύāĻ, climate – āĻāĻŦāĻšাāĻā§া ।
5. Change the number (āĻŦāĻāύ āĻĒāϰিāĻŦāϰ্āϤāύ āĻāϰো):-
Ans:-
Singular |
Plural |
Singular |
Plural |
animal |
animals |
man |
men |
country |
countries |
deer |
deers |
beast |
beasts |
tiger |
tigers |
6. Match the wild animals in column A with their babies in
column B. (āϤাāϞিāĻা A-āϤে āĻĻেāĻāϝ়া āĻĒ্āϰাāĻŖীāĻĻেāϰ āϏāĻ্āĻে āϤাāϞিāĻা B-āϤে āĻĻেāĻāϝ়া āĻŦাāĻ্āĻাāĻĻেāϰ āĻŽেāϞাāĻ):-
Ans:-
Column A |
Column B |
Lion |
cub |
Elephant |
calf |
Deer |
fawn |
Fox |
pup |
Zebra |
foal |
7. Fill in the blanks with the sounds made by each of the
animals. Use the words given in the help box (āύিāĻে āĻĻেāĻāϝ়া āĻĒ্āϰাāĻŖীāĻĻেāϰ āĻĄাāĻেāϰ āϏāĻ্āĻে āĻĒ্āϰাāĻŖীāĻĻেāϰ āĻŽেāϞাāĻ):-
[
Help box : screams, howls, roars, growls, trumpets, hisses ]
Ans:-
(i) A lion roars .
(ii) A bear growls .
(iii) A fox howls
.
(iv) An
elephant trumpets .
(v) A snake hisses
.
(vi) A
vulture screams .
8. Complete the following sentences with the information from
the text (āĻĒাāĻ ্āϝāĻŦāĻ āĻĨেāĻে āĻļāĻŦ্āĻĻ āύিāϝ়ে āĻŦাāĻ্āϝāĻুāϞি āϏāĻŽ্āĻĒূāϰ্āĻŖ āĻāϰো):-
Ans:-
(i) Lion is
the king of beasts.
(ii) The
polar bear came from Siberia .
(iii) Global
warming is created by men .
(iv) Men are
killing tiger for beautiful skin, bones, claws
and teeth .
(v) Snake's
poison is used for making medicine .
9. Match the male animals in Column ‘A’ with their female in
column 'B' (āϤাāϞিāĻা A-āϤে āĻĻেāĻāϝ়া āĻĒুāϰুāώ āĻĒ্āϰাāĻŖীāĻĻেāϰ āϏāĻ্āĻে āϤাāϞিāĻা B-āĻāϰ āϏ্āϤ্āϰী āĻĒ্āϰাāĻŖীāĻĻেāϰ āĻŽেāϞাāĻ):-
Ans:-
Male |
Female |
Horse |
mare |
Deer |
stag |
Tiger |
tigress |
Lion |
lioness |
Fox |
vixen |
Boar |
sow |
10. Write six sentences about lion. You may use the following
words ( āϏিংāĻšেāϰ āĻāĻĒāϰ āĻāϝ়āĻি āĻŦাāĻ্āϝ āϞেāĻো। āύীāĻেāϰ āĻļāĻŦ্āĻĻāĻুāϞি āĻŦ্āϝāĻŦāĻšাāϰ āĻāϰāϤে āĻĒাāϰো):-
[ mane,
stripes, colour, paws, tail, roar, powerful ]
Ans:-
Lion
Lion is called ‘’king of jungle’’ because of its huge size
and hunting capacity .
Lion’s neck is covered with long hair which is called as
‘’mane’’ .
Lion has a strong body with four legs and a tail with very
strong paws .
Lion produces ‘’roaring’’ sound which can be heard up to 8
kilometre .
Lion is a very powerful carnivore animal and eat flesh by
hunting other animals .
0 Comments