Advertisement

Responsive Advertisement

Revision for shall, will

 


Lesson 4

Revision for shall, will

 

1. Tick () over the correct answer (āϏāĻ িāĻ• āĻļāĻŦ্āĻĻে āϚিāĻš্āύ āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) Sangita will read a ( book / letter ).

(b) The dogs will ( swim / bark ).

(c) Father will bring a ( camera / watch ).

(d) Mother will be ( singing / cooking ).

 

2. Fill in the blanks with the given words (āĻĒ্āϰāĻĻāϤ্āϤ āĻļāĻŦ্āĻĻāĻ—ুāϞি āύিāϝ়ে āĻļূāύ্āϝāϏ্āĻĨাāύ āĻĒুāϰāĻŖ āĻ•āϰো):-

[bark, will, by, shall]

Ans:-

(a) You will dance.

(b) We shall run in the park.

(c) The birds will fly.

(d) He will come by train.

 

3. Write the missing letters (āĻšাāϰিāϝ়ে āϝাāĻ“āϝ়া āĻŦāϰ্āĻŖāĻ—ুāϞি āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

S o ng,

P a rk,

Let t er,

Ca m era,

Enj o y,

B a rk,

Swi m,

Tra i n,

F o od

S h all .

 

4. Complete the sentences (āĻŦাāĻ•্āϝāĻ—āϞি āϏāĻŽ্āĻĒূāϰ্āĻŖ āĻ•āϰা):-

Ans:-

(a) They were running .

(b) Samar will write a letter .

(c) He dropped some pebbles in it .

 

5. Add ‘ing' with the verbs (verb - āĻ—ুāϞিāϰ āϏāĻ™্āĻ—ে 'ing' āϝোāĻ— āĻ•āϰো):-

Example : sing - singing

Ans:-

dance - Dancing,

fly - flying,

write - writing,

cook - cooking,

work - working,

bark - Barking,

swim - swimming,

play - Playing,

wait - Waiting,

come - Coming .

 

6. Match A with B with  (A āĻāĻŦং B āĻŽিāϞ āĻ•āϰো):-

Ans:-

A

B

 

A

B

Ducks

quack

Train

station

Dogs

bark

Mother

cooking

Birds

fly

Food

delicious

Fishes

swim

School

holiday

 

7. Answer in a sentence (āĻāĻ•āϟি āĻŦাāĻ•্āϝে āωāϤ্āϤāϰ āĻĻাāĻ“):-

(a) Who will play piano?

Ans:- He will play piano .

 

(b) Who will write a letter?

Ans:- Samar will write a letter .

 

(c) Who will bark?

Ans:- The dogs will bark .

 

(d) Who will bring a camera?

Ans:- Father will bring a camera .

 

(e) Who will be cooking?

Ans:- Mother will be cooking .

 

8. Underline the correct meaning (āϏāĻ িāĻ• āĻ…āϰ্āĻĨāϟিāϰ āύীāϚে āĻĻাāĻ— āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) run- āĻĻৌāĻĄ় / āĻĻৌāĻĄ়াāύো / āĻĻৌāĻĄ়াāϚ্āĻ›ে

(b) waiting - āĻ…āĻĒেāĻ•্āώা / āĻ…āĻĒেāĻ•্āώা āĻ•āϰāĻ›ে

(c) delicious - āĻŽিāώ্āϟি / āϏুāϏ্āĻŦাāĻĻু /āϟāĻ•

(d) food - āĻ–াāĻĻ্āϝāĻĻ্āϰāĻŦ্āϝ / āĻĒাāωāϰুāϟি

 

9. Make sentences (āĻŦাāĻ•্āϝ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

dance - Ans:- You will dance .

birds - Ans:- The birds will fly .

school - Ans:- Today I shall not go to school .

train - Ans:- He will come by train .

 

10. Change into plurals by adding ‘s (s' āϝোāĻ— āĻ•āϰে āĻŦāĻšুāĻŦāϚāύ āĻ•āϰো):-

Ans:-

dog - Dogs ,

bird - Birds ,

duck - Ducks .

 

11. Circle the odd one out (āĻŦিāώāĻŽ āĻļāĻŦ্āĻĻāϟিāϤে āĻĻাāĻ— āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) dog, cow, cat, duck .

(b) sing, dance, park, play .

 

12 Translate into Bengali (āĻŦাংāϞাāϝ় āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) He will go to school.

Ans:- āϏে āĻŦিāĻĻ্āϝাāϞāϝ় āϝাāĻŦে

 

(b) I shall do the work.

Ans:- āφāĻŽি āĻ•াāϜāϟি āĻ•āϰāĻŦ

 

(c) My father will come today.

Ans:- āφāĻŽাāϰ āĻŦাāĻŦা āφāϜ āφāϏāĻŦেāύ।

 

(d) The dogs will bark.

Ans:- āĻ•ুāĻ•ুāϰāĻ—ুāϞো āϘেāω āϘেāω āĻ•āϰāĻŦে

 

13. Translate into English (āχংāϰাāϜিāϤে āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) āφāĻŽি āĻāĻ•āϟি āĻ—াāύ āĻ•āϰāĻŦ।

Ans:-  I'll sing a song .

 

(b) āϰāĻšিāĻŽ āĻŦাāϜাāϰে āϝাāĻŦে।

Ans:- Rahim will go to the market .

 

(c) āĻŦাāϞāĻ•āĻ—ুāϞি āϏাঁāϤাāϰ āĻ•াāϟāĻŦে।

Ans:- The boys will swim .

 

(d) āĻŽা āĻŦাāĻĄ়ীāϤে āĻ…āĻĒেāĻ•্āώা āĻ•āϰāĻŦ।

Ans:- Mother will be waiting at home .

Post a Comment

0 Comments