Advertisement

Responsive Advertisement

Revision for have, has

 


Lesson 2

Revision for have, has

 

1. Tick () over the correct answer (āϏāĻ িāĻ• āĻļāĻŦ্āĻĻে āϚিāĻš্āύ āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) Rani has a ( white / black / red ) cow.

(b) The doll has ( one / two / three ) eyes.

(c) The trees have ( branches / hands / legs ).

 

2. Write ‘T' for true and ‘F’ for false (āĻ িāĻ• āĻšāϞে ‘T' āĻ“ āĻ­ুāϞ āĻšāϞে ‘F’ āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

(a) Moni has a red cat .         F

(b) The doll can not eat .      T

(c) We have a market .          F

(d) We have three pens .      T

 

3. Fill in the blanks with have/has (have/has āĻĻিāϝ়ে āĻļূāύ্āϝāϏ্āĻĨাāύ āĻĒূāϰāĻŖ āĻ•āϰো):-

Ans:-

(a) I have a kite.

(b) The garden has many trees.

(c) The doll has two hands.

(d) I have a kite.

(e) It has two legs.

(f) They have all tails.

 

4 Write the missing letters (āĻšাāϰিāϝ়ে āϝাāĻ“āϝ়া āĻŦāϰ্āĻŖ āĻ—ুāϞি āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

K i te,

Th r ee,

Blac k ,

Gree n ,

Ey e s,

L ife,

T a ils,

Br a nches,

B l ack .

 

5. Re-arrange the letters to make a word (āĻŦāϰ্āĻŖāĻ—ুāϞি āϏাāϜিāϝ়ে āĻļāĻŦ্āĻĻ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

Ans:-

llod - Doll,

reet - Tree,

renge - Green,

der - Red,

veha - Have,

namy - Many,

tike - Kite,

veseal - Leaves .

 

6. Write the Rhyming words (āĻŽিāϞāϝুāĻ•্āϤ āĻļāĻŦ্āĻĻ āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

pen - Hen,

ball - Call,

cat - Bat,

red - Bed,

but - Cut,

see - Bee,

hear -Bear,

eat - Beat .

 

7. Answer in a sentence (āĻāĻ•āϟি āĻŦাāĻ•্āϝে āωāϤ্āϤāϰ āĻĻাāĻ“):-

(a) Who has a kite?

Ans:- I have a kite .

 

(b) Who has a white cow?

Ans:- Rani has a white cow .

 

(c) Who has a red dog?

Ans:- Moni has a red dog .

 

(d) Who has two eyes?

Ans:- The doll has two eyes .

 

(e) Who can not hear?

Ans:- The doll can not hear .

 

8. Make sentences (āĻŦাāĻ•্āϝ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

have - Ans:- I have a kite .

cow - Ans:- Rani has a white cow .

garden - Ans:- We have a garden .

can not - Ans:- The doll can not hear .

 

9. Write the opposite words (āĻŦিāĻĒāϰীāϤ āĻļāĻŦ্āĻĻ āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

white - Black ,

all - None,

men - Women,

green - Ripe ,

he - She ,

many - Few .

 

10. Write the homophone (āϏāĻŽোāϚ্āϚাāϰিāϤ āĻ­িāύ্āύাāϰ্āĻĨāĻ• āĻļāĻŦ্āĻĻ āϞেāĻ–ো):-

Examp : tail (āϞেāϜ) - tell (āĻŦāϞা)

Ans:-

no (āύা) - know (āϜাāύা)

to (āĻĒ্āϰāϤি) - two (āĻĻুāχ)

 

 11. Arrange the words in ABC order (āĻļāĻŦ্āĻĻāĻ—ুāϞিāĻ•ে āĻŦāϰ্āĻŖাāύুāĻ•্āϰāĻŽিāĻ• āϏাāϜাāĻ“):-

(a) kite, doll, ball, pen

Ans:- Ball, doll, kite, pen .

 

(b) cow, cat, dog, tail

Ans:- Cat, cow, dog, tail .

 

12. Translate into English (āχংāϰাāϜীāϤে āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) āϤোāĻŽাāϰ āĻāĻ•āϟি āĻĒুāϤুāϞ āφāĻ›ে

Ans:- You have a doll .

 

(b) āĻāϰ āĻĻুāϟি āĻĒা āφāĻ›ে

Ans:- It has two legs .

 

(c) āφāĻŽাāĻĻেāϰ āĻāĻ•āϟি āĻŦাāĻ—াāύ āφāĻ›ে

Ans:- We have a garden .

 

(d) āĻŦাāύীāϰ āĻāĻ•āϟি āĻŦিāĻĄ়াāϞ āφāĻ›ে

Ans:- Bani has a cat .

 

13. Translate into Bengali (āĻŦাংāϞাāϝ় āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) We have three pens.

Ans:- āφāĻŽাāĻĻেāϰ āϤিāύāϟি āĻ•āϞāĻŽ āφāĻ›ে

 

(b) The doll has two eyes.

Ans:- āĻĒুāϤুāϞāϟিāϰ āĻĻুāϟি āϚোāĻ– āφāĻ›ে

 

(c) But it can not work.

Ans:- āĻ•িāύ্āϤু āχāĻšা āĻ•াāϜ āĻ•āϰāϤে āĻĒাāϰে āύা

 

 (d) The garden has many trees.

Ans:- āĻŦাāĻ—াāύāϟিāϤে āĻ…āύেāĻ• āĻ—াāĻ› āφāĻ›ে

Post a Comment

0 Comments