Advertisement

Responsive Advertisement

Use Of Pronoun

 


lesson 2

Use Of Pronoun

 

1. Answer the following questions by one or two words (āĻāĻ•āϟি āĻŦা āĻĻুāϟি āĻļāĻŦ্āĻĻে āωāϤ্āϤāϰ āĻĻাāĻ“):-

a) What is red?

Ans:- The book is red .

 

b) What is blue ?

Ans:- The pen is blue .

 

c) Who is a good girl ?

Ans:- Rita is a good girl .

 

d) What is small ?

Ans:- The frock is small .

 

2. Write in Bengali (āĻŦাংāϞাāϝ় āϞেāĻ–ো):-

a) It is red.

Ans:- āχāĻšা āĻšāϝ় āϞাāϞ

 

b) It is blue .

Ans:- āχāĻšা āĻšāϝ় āύীāϞ

 

c) I am Mita.

Ans:- āφāĻŽি āĻšāχ āĻŽিāϤা

 

d) It is small.

Ans:- āχāĻšা āĻšāϝ় āĻ›োāϟো

 

e) This is a pen .

Ans:- āĻāϟা āĻāĻ•āϟা āĻ•āϞāĻŽ

 

3. Re arrange the following group of letters to make the words (letters-āĻ—ুāϞো āϏাāϜিāϝ়ে āϞিāĻ–ে āĻļāĻŦ্āĻĻ āϤৈāϰি āĻ•āϰো):-

Ans:-

gab - Bag ,

der - Red ,

uebl - Blue ,

rlgi - Girl ,

asmll - Small ,

nep - Pen ,

ti - It .

 

4. Fill in the blanks with the proper letters (āϏāĻ িāĻ• letter āĻĻিāϝ়ে āĻļূāύ্āϝāϏ্āĻĨাāύ āĻĒূāϰāĻŖ āĻ•āϰো):-

Ans:-

Th e y,

Fro c k,

Bl u e,

Gi r I,

Thi s ,

Sm a ll ,

Penc i l .

 

5. Write the meanings in Bengali (āĻŦাংāϞাāϝ় āĻ…āϰ্āĻĨ āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

Small - āĻ›োāϟো

Student - āĻ›াāϤ্āϰ-āĻ›াāϤ্āϰী

Good - āĻ­াāϞো

Red - āϞাāϞ

 

6. Fill in the blanks with the following words (āύীāϚেāϰ āĻļāĻŦ্āĻĻ āĻĻিāϝ়ে āĻļূāύ্āϝāϏ্āĻĨাāύ āĻĒূāϰāĻŖ āĻ•āϰো):-

( good, red, small, pen )

Ans:-

a) My frock is small .

b) He is a good boy .

c) It is a pen .

d) The book is red .

 

7. Make Sentences (āĻŦাāĻ•্āϝ āϰāϚāύা āĻ•āϰো):-

a) Good   Ans:- Rita is a good girl .

b) Red     Ans:- The book is red .

c) Blue    Ans:- The sky is blue .

 

8. Match 'A' with 'B' ('A' āĻāϰ āϏাāĻĨে'B' āĻāϰ āĻŽিāϞ āĻ•āϰো):-

Ans:-

A

B

Red

Book

Blue

Bag / Pen

Good girl

Rita

Small

Frock

 

 

Post a Comment

0 Comments