Advertisement

Responsive Advertisement

Use of Preposition

 


Lesson 12

Use of Preposition

 

1. Write ‘T' for true and 'F' for false (āϏāϤ্āϝ āĻšāϞে 'T' āĻāĻŦং āĻŽিāĻĨ্āϝা āĻšāϞে 'F' āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

(a) The girl is at the door—                  F

(b) The hut is beside the pond —       F

(c) The grapes are sour—                     T

(d) The fox was very thirsty—             F

 

2. Arrange the letters to make a word (āϏাāϜিāϝ়ে āĻļāĻŦ্āĻĻ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

Ans:-

karp - Park,

eanr - Near,

ruso - Sour,

prage - Grape,

pire - Ripe,

rvire - River,

nopd - Pond,

diter - Tired,

tenh - Then,

ceon - Once .

 

3. Write the missing letters (āĻšাāϰিāϝ়ে āϝাāĻ“āϝ়া āĻŦāϰ্āĻŖāĻ—ুāϞি āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

D o or,

A b ove,

T he,

H u ng r y,

V ine y ard,

A g ain,

R i ver,

N oon,

Behi n d,

G r a p es .

 

4. Make a new word with Bengali meaning adding one or two letters before the following words (āĻŦাংāϞা āĻŽাāύে āϏāĻš āύীāϚেāϰ āĻļāĻŦ্āĻĻāĻ—ুāϞিāϰ āĻĒূāϰ্āĻŦে āĻāĻ•āϟি āĻŦা āĻĻুāϟি letter āĻŦāϏিāϝ়ে āύূāϤāύ āĻļāĻŦ্āĻĻ āϤৈāϰী āĻ•āϰো):-

āωāĻĻাāĻšāϰāĻŖ : On (āωāĻĒāϰে) – Soon (āĻļীāϘ্āϰ)

Ans:-

Hen (āĻŽুāϰāĻ—ি) – Then (āϤাāϰāĻĒāϰ)

Side (āĻĒাāĻļ) – Beside (āĻĒাāĻļে)

At (āĻĒ্āϰāϤি) – Eat (āĻ–াāĻ“āϝ়া)

Air (āĻŦাāϤাāϏ) – Fair (āĻŽেāϞা)

Ox (āώাঁāĻĄ়) – Fox (āĻ–েঁāĻ•āĻļিāϝ়াāϞ)

Our (āφāĻŽাāĻĻেāϰ) – Sour (āϟāĻ•)

Ape (āĻŦāύāĻŽাāύুāώ) – Grape (āφāĻ™্āĻ—ুāϰ)

Lace (āĻĢিāϤে) – Place (āϜাāϝ়āĻ—া)

Hind (āĻĒিāĻ›āύেāϰ) – Behind (āĻĒিāĻ›āύে)

Me (āφāĻŽাāĻ•ে) – Came (āĻāϞ)

 

5. Make five sentences from the table (āϟেāĻŦিāϞ āĻĨেāĻ•ে ā§Ģāϟি āĻŦাāĻ•্āϝ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

Ans:-

(a) The wind blows from the north .

(6) The birds fly over the tree .

(c) The boys play in the park .

(d) The sun shines above the sky .

(e) The fox jumps on the fence .

 

6. Write the opposite words (āĻŦিāĻĒāϰীāϤ āĻļāĻŦ্āĻĻ āϞেāĻ–ো):-

Ans:-

high - Low,

under - Above,

near - Far,

behind - Front,

sour - Sweet,

ripe - Raw,

left - Right,

last - First,

up - Down,

full - Empty .

 

7. Answer the questions (āĻĒ্āϰāĻļ্āύāĻ—ুāϞিāϰ āωāϤ্āϤāϰ āĻĻাāĻ“):-

(a) Who is at the door?

Ans:- The boy is at the door .

 

(b) Where is the bird?

Ans:- The bird is over the tree .

 

(c) What is on the wall?

Ans:- The clock is on the wall .

 

(d) Where is the tree?

Ans:- The tree is beside the river .

 

(e) Who was very hungry?

Ans:- A fox was very hungry .

 

(f) Why couldn't the fox reach the grapes?

Ans:- The fox could not reach the grapes because they are very high up from the ground .

 

8. Make sentences (āĻŦাāĻ•্āϝ āĻ—āĻ āύ āĻ•āϰো):-

Park - Ans:- The girl is in the park .

Over - Ans:- The bird is over the tree .

Near - Ans:- The table is near the chair .

Hungry - Ans:- A fox was very hungry .

Sour - Ans:- The grapes are sour .

 

9. Underline the right spelling (āϏāĻ িāĻ• āĻŦাāύাāύāϟিāϰ āύীāϚে āĻĻাāĻ— āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) nare / nere / near.

(b) tired / treid / terid.

(c) riech / reach / raech.

(d) cheir / cheer / chair

 

10. Underline the right meaning (āϏāĻ িāĻ• āĻ…āϰ্āĻĨেāϰ āύীāϚেāϰ āĻĻাāĻ— āĻĻাāĻ“):-

Ans:-

(a) behind -āĻĒাāĻļে / āϏাāĻŽāύে / āĻĒিāĻ›āύে

(b) Pond - āύāĻĻী / āύাāϞা / āϜāϞাāĻļāϝ়

(c) tried - āϚেāώ্āϟা āĻ•āϰেāĻ›িāϞ / āĻ•্āϞাāύ্āϤ āĻšāϝ়েāĻ›িāϞ / āϞাāĻĢিāϝ়েāĻ›িāϞ।

 

11. Transtate into English (āχংāϰাāϜীāϤে āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) āĻŦাāϞিāĻ•াāϟি āĻĒাāϰ্āĻ•েāϰ āĻŽāϧ্āϝে

Ans:- The girl is in the park .

 

(b) āĻ–েāĻ•āĻļিāϝ়াāϞāϟি āĻ•্āώুāϧাāϰ্āϤ āĻ›িāϞ

Ans:- The fox was hungry .

 

(c) āĻ—াāĻ›āϟি āύāĻĻীāϰ āĻĒাāĻļে

Ans:- The tree is beside the river .

 

(d) āϏে āĻŦাāϰ āĻŦাāϰ āϚেāώ্āϟা āĻ•āϰেāĻ›িāϞ

Ans:- He tried again and again .

 

12. Transtate into Bengali (āĻŦাংāϞাāϝ় āĻ…āύুāĻŦাāĻĻ āĻ•āϰো):-

(a) The fox was very hungry

Ans:- āĻļিāϝ়াāϞেāϰ āĻ–ুāĻŦ āĻ–িāĻĻে āĻĒেāϝ়েāĻ›িāϞ।

 

(b) The grapes were ripe

Ans:- āφāĻ™্āĻ—ুāϰāĻ—ুāϞো āĻĒাāĻ•া āĻ›িāϞ।

 

(c) At last he gave up all hopes

Ans:- āĻ…āĻŦāĻļেāώে āϏে āϏāĻŦ āφāĻļা āĻ›েāĻĄ়ে āĻĻিāϞ।

Post a Comment

0 Comments